Thisted kommune overvejer angiveligt den svenske model – smit og luk

I Stockholm har man fundet en model der frigiver ressourcer på mange måder. Smit og luk handler om samfundsind og om hvordan de ældre næsten frivilligt lader livet for at unge kan få bolig midt i Stockholm. Det eneste du skal bruge er en udkørt plejehjemsassistent med corona, et plejehjem og nogle sarte ældre sjæle. Der er angiveligt en del at spare, skal formand for Thisteds ungdomsboliger Thomas Olsen angiveligt have sagt på et temmeligt lukket møde.

Indtil nu har der været stille i Danmark og i Thisted er erhvervslivet ved at få nok. Her er vi på mange måder knyttet sammen med erhverv og offentlig instans og kender afhængigheden af hinanden. Derfor er åbningen af skolerne for de yngste et skridt på vejen. Men det går alt for langsomt med at få smittet alle. Det har fået erhvervlivets lobby til at tænke ud af boksen – og man skal ikke kigge langt efter løsninger.

Den svenske smitte-model

For vores naboer har regnet den ud. Her skal der åbnes op – og luftes ud. Der er også frontløbere som plejehjemsmodellen, der i al sin enkelthed går ud på at udnytte de mange cykelvikarer. De bliver så brugt til at bringe smitten ud. Ligesom vi har Just-eat, så har de just-Smit. Her er der ikke så mange restriktioner. Det er ud fra devisen “et host i hånden er bedre end ti i ærmet”, at man nu har fået så mange ledige pladser på plejehjemmene at man nu kan tilbyde unge købekraftige studerende til byens spirende cafe liv. Det er noget af en forandring i forhold til “rollator-Marie”, er med gangstativ og drop skulle bruge 3 timer på at købe en kop kaffe med fløde og spise sin croissant.

En samfundsmæssig gevinst

Der er meget win-win bliver det angiveligt vurderet rundt om på gangene på Thisted Rådhus, hvor man gnider hænderne ekstra meget om sæben i disse dage. Et radikalt skift i aldersfordelingen vil absolut gøre meget gavn i det lokale samfund, siger kilder tæt på andre kilder omkring borgmesterkontoret. Det er en ret enkel model – og kræver ikke mange justeringer, da plejepersonale og rengøring er lette at smitte let diskret. Der bliver i forvejen ikke gjort meget rent, så vi fordobler kortvarigt antallet af assistenter. Forinden skal der holdes et stort fællesmøde på de to store regionshospitaler. “Nu må vi se om det virker – og indtil da holder vi vejret”.

22FansLike
15FølgereFølg

Vejret lige nu!

Thisted
overcast clouds
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
60 %
0.9kmh
100 %
ons
17 °
tors
21 °
fre
25 °
lør
24 °
søn
17 °